Egy érdekes és felettébb bosszantó problémáról szeretnék írni ma, arra kérném a Kedves Olvasókat, hogy írják le ötleteiket, tapasztalataikat ezzel kapcsolatban.

Szóval vettem memóriát a gépbe...

A gép egy ThinkPad (mi más?) T400-as, ugye DDR3-as memóriát fogad, 2 slot, egyenként maximum 4 Gb-ot tehetünk bele, de gondolom már senkinek nem kell mondani, hogy 32bites operációs rendszer a sokból maximum 3 Gb-ot lát, tehát irány 64 bitre ha több mint 3 giga ramot akarunk.

Alapból egy db 2 Gb-os 1066 mHz-es memória van benne, én jutányos áron szereztem egy 4 Gb-os modult, de direkt figyeltem, hogy minden egyes adata (késleltetés, mHz, stb) azonos legyen a benne lévővel. Megérkezett a ram, nagy elánnal beraktam, lefutott egy memtest, jó sokáig ment, semmi hibát nem talált.

Viszont akadtak problémák. Konkrétan egy játékkal akartam letesztelni, hogy a 2 utáni 6 giga ram mennyire dobja meg az élményt, és hát szomorúan kellett látnom, hogy mindenféle hibákat látok a képernyőn.

 

 













































Na már most nem hiszem, hogy 6 giga ram hatására a nácik graffitikkel látták el a falakat, szóval tudtam, hogy itt valami gond van. Kivéve a 2 gigát, 4-el simán, a fenti hibák nélkül fut a játék, illetve a FurMark teszt is hiba nélkül futott.

Ezek után az jutott eszembe, hogy ha esetleg a két ram különböző mérete okozza a problémát, de ha tényleg ez lenne annak nem örülnék, most akkor kéne vennem egy ugyanilyen 4 gigás modult, ami azért pénzbe kerül.

Tehát akinek esetleg van ötlete, javaslata, építő jellegű kritikája, kérem ne tartsa magában. Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkpad.blog.hu/api/trackback/id/tr101699154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.02.03. 11:45:26

Nem túl bonyolult. Ha más játéknál nincs textúra hiba akkor nem hiszem, hogy a RAM lenne rossz. Inkább a játék nem képes valamiért kezelni nagyobb mennyiséget.

fuggovagyok 2010.02.03. 12:01:17

kissé pontatlan a megfogalmazásom ezek szerint, meg nem is írtam le újabb fejleményeket.
a lényeg, hogy ahol a GPU volt erősebb használatban, ott produkált ilyesmiket. FurMark teszt közben, Photoshopolás közben, videólejátszás és közben ablak ide-oda huzogatás közben is.
Kivettem a 2eset, most csak a 4es van benne, és semmi ilyesmi hibát nem észlelek azóta.
csak nem értem miért nem működnek együtt.

2010.02.03. 14:54:36

Ki kell próbálni a memóriákat egy másik gépben, vagy másik memóriát hasonló kiépítésben ebben.
Máshogy sajnos nehéz rájönni mi a probléma.

Gukker 2010.02.05. 22:04:42

Nem tudom, ez a gép hogy működik, de ha dualban megy két különböző méretű RAM, az okozhat problémákat. Nézd meg a BIOS-ban, hogy van-e lehetőség letiltani a dual mode-ot. Egyéb ötletem nekem sincs.

fuggovagyok 2010.02.05. 22:47:13

nem találtam ilyet opciót, ami ezt letilthatná sajnos...
süti beállítások módosítása